Panini Ekmek Tarifleri

Panini ekmekler; bazı ana yemeklerin yanında tüketilmesi için kullanılan, bazı yemeklerde ana malzeme olarak bulunan ve severek tüketilen bir ekmek çeşididir. Yabancı dil kaynaklı bir isim olmasına rağmen, beslenme ve yemek kültürü içerisinde küçük ve yuvarlak olan ekmek olarak yer edinmiştir.

Sevilen ve kullanım alanı olarak yaygın bir kitleye hitap eden bu ekmek hakkında; panini ekmek tarifleri nelerdir, tarifler uygulanırken hangi ekmek malzemeleri gerekir, bu ekmeğin pişirilmesi nasıldır, başlıkları da araştırılmalıdır.

Panini Ekmek Nedir?

Panini ismini alan ve yabancı asıllı isme sahip olan bu ekmek, avuç içi kadar boyuta sahip bir ekmek çeşididir. Ayrıca, dikdörtgen veya silindir şeklini andıran ekmek şekillerine zıt olarak, tam yuvarlak bir görünümü vardır.

Kullanım alanı olarak oldukça geniş bir alanda tüketim kitlesi bulan bu ekmek, kabardığı ve piştiği zaman avuç büyüklüğü boyutuna ulaştığı için; fırına girmeden önce çok daha küçük olan, maya kullanımı ile daha büyük bir boyuta ulaştırılan ekmektir.

Panini Ekmek Tariflerinde Bulunması Gereken Malzemeler Nelerdir?

Her ekmeğin tadı birbirinden farklıdır. Bu nedenle ekmek yapımı için de farklı ekmek malzemeleri gerekir.

Bununla beraber, iki kilogram un için kullanılacak olan ekmek malzemeleri:

  • İki kilo tam buğdaydan çekilmiş olan un
  • Bir tane orta boy yumurta
  • Bir yemek kaşığı kuru maya ve yarım çay kaşığı yaş maya
  • Üzerini süslemek amacıyla atılacak olan susam taneleri ve çörekotu
  • Yarım tatlı kaşığı şeker
  • Bir yemek kaşığı tuz
  • Alacağı miktar kadar su

Gibi malzemeler, ekmek yapımı aşamasına geçilmeden, hamur yoğurulmaya başlanmadan temin edilir.

Panini Ekmek Nasıl Yapılır?

Panini ismi verilen ekmeğin yapılmasını sağlamak için, öncelikle ekmek hamurunun hazır olması gerekir. Bu hamur için ise, iki kilogram ve bu kilogramın katlarında seçilen unun bir leğen içerisine yerleştirilmesi sağlanır.

Un içerisine aynı anda; yaş ve kuru mayaların tamamı, şeker ve tuzun tamamı, istenirse bir miktar çörekotu koyulur. Elde edilen karışım kuru şekilde karıştırılır ve daha sonra su eklenme aşamasına geçilir.

Yoğurma aşaması devam ederken, elde edilen hamur kulak memesi kıvamına ulaşana kadar su eklenmesi ve yoğurmanın sürdürülmesi sağlanır. Hamurun, güneş alan veya ısı durumu oda sıcaklığından daha fazla olan bir alanda dinlendirilmesi gerekir.

Yarım saat olarak yapılan dinlendirme sonrası, ekmek hamurunun maya yardımıyla kabardığı görülecektir. Ele alınan hamur parçaları, ceviz büyüklüğü halinde ve yuvarlak bir şekilde olacak şekilde ayarlanır.

Yağlı kağıt sürülen fırın tepsisi içerisine, her ekmek hamurunun kabaracağı hesap edilerek dizilmesi sağlanır. Ayrıca; üzeri süslenerek farklı tarifler oluşturulmak istenirse, yumurta sarısının ekmek üzerine sürülmesi ve çörekotunun ekmek üzerine atılması sağlanır. Daha sonra geçilecek pişirme aşaması ile ekmek yapımı sonlanır.

Panini Ekmek Nasıl Pişirilir?

Panini ekmeğin pişirilmesi için kullanılacak olan fırın, derece olarak ayarlanma özelliği bulunan bir fırın olmalıdır. Bu fırın üzerinden iki yüz dereceye ayarlana sıcaklık içerisine yerleştirilen ekmek hamurları, on dakika boyunca fırın kapağı hiç açılmadan pişirilir.

Bu süreç içerisinde hamurda; kabarmaların meydana gelmesi, kabaran kısımların içinin de pişirilmesi ve hamurun daha lezzetli hale gelmesi sağlanır. On dakikanın sonunda ekmekler fırından alınır ve tüketime uygun hale gelir.

Panini Ekmek Tarifleri Nerelerde Kullanılır?

İçilecek olan çorbaların ve ara sıcakların yanında tüketime uygun olan bu ekmekler, ana öğünler için de vazgeçilmez olabilir. Özellikle ev yapımı hazırlanacak olan hamburger yemekleri içerisinde bu ekmeğin kullanılması gerekir. Bu yemeklere benzer olacak şekilde, damak tadına uyan her yemek yanında panini ekmek tüketilebilir.

Yorum Gönderin