Ekmekler; kahvaltı sofralarında, ara öğünlerde, ana öğünlerde ve bazen tatlıların içerisinde dahi kullanılan ve yapılması oldukça kolay olan tüketim ürünleridir. Kullanım alanı olarak oldukça geniş alanlarda kullanım bulan ekmekler, yapılma esnasında da insanları zorlamayacak şekilde meydana getirilir.
Her ekmek çeşidi birbiriyle aynı değildir ve çeşitlerin de kendi içerisinde özel isimleri vardır. Bunlar içerisinde yer alan balon ekmekler, yapmak isteyen insanlar tarafından sıklıkla araştırılır. Belirtilen balon ekmek yapımı için; gereken malzemelerin neler olduğu, nasıl pişirilmesi gerektiği, püf noktaların neler olduğu, konuları araştırılmalıdır.
Balon Ekmek Yapımı İçin Gerekenler Nelerdir?
Balon ekmek yapımında kullanılmak için, normal ekmek yapımına benzer nitelikteki malzemelerin temin edilmesi gerekir.
Bu malzemeler:
Ekmeklik, çok sert olmayan buğday unu
- Hamur mayası (Burada yaş maya kullanımı uygun olmayacağı için, kuru ve tanecikli yapıda olan mayanın kullanılması gerekir.)
- Çörek otu
- Tuz
- Şeker
- Yeteri kadar su
Gibi malzemeler, balon ekmeğin yapım aşamasında gereklidir. Pişirme aşamasında ise, uygun nitelikte bir fırının gerekli olduğu da unutulmamalıdır.
Balon Ekmek Hamurunun Yapımı Nasıldır?
Balon ekmek yapmak isteyen insanların, ekmek malzemeleri olarak gerekli bulunan her türlü ürünü temin etmiş olması şarttır.
Daha sonra, sırasına uygun olacak şekilde şu adımların izlenmesi gerekir:
- Un miktarının kilogram olarak belirlenmesi gerekir. İki kilogram olarak belirlenen bir un alınarak, hamur leğeninin içerisine yerleştirilir.
- İki kilogram una uygun olarak iki yemek kaşığı miktarda kuru maya eklenir ve damak tadına göre çörek otu atılır.
- Yarım yemek kaşığı şeker ve bir yemek kaşığı da tuz eklenerek, elde edilen kuru karışımın birbirine iyi şekilde karıştırılması sağlanır.
- Karışımın üzerine göz kararı olacak şekilde, kulak memesi kıvamına gelecek kadar su eklenir ve hamur içerisindeki malzemelerin dağılana kadar yoğrulması sağlanır.
- Yarım saat güneşli ortamda bekletilen hamur, balon ekmek şeklini almak için hazır hale gelmiştir.
Bu aşamaların tamamlanması sonrasında, ekmeğe yalnızca balon görünümü verilmesi gerekecektir.
Balon Ekmek Görüntüsü Nasıl Yapılır?
Balon ekmek için uygun hale getirilen hamur, dinlendirilme aşaması da tamamlandıktan sonra boş bir tezgah üzerine alınır. Tezgahın üzerine bir miktar un (Hamurun içerisine katılan unun aynısında olması oldukça önemlidir.) serpilir ve hamur bu unun üzerine koyulur. Avuç büyüklüğü kadar alınan ve yumak görünümü verilen hamurlar, el içerisinde yuvarlak bir görünüm alana kadar ovalanır.
Ortasından başlayacak şekilde ve hamuru her iki kısma ayırır gibi ince bir çizgi yardımıyla hamurun üzerine şekil oluşturulur. İçerisinde yer alan maya ve şeker yardımıyla kabarma oranı yüksek olacak ekmeğin, diğer ekmeklerle yapışmayacak şekilde fırına verilmesi sağlanır. Uygun fırın koşulları sonrasında, balon görünümlü ekmek yapıldığı fark edilecektir.
Balon Ekmek Yapılırken Fırınlama Nasıl Sağlanır?
Balon ekmek yapılacağı zaman, şekil verilen hamurun fırına verilerek ekmek haline tam olarak gelmesi gerekir. Burada, olması gereken fırın derecesinin iki yüz derece olduğu bilinmelidir. Daha önceden yaklaşık beş dakika kadar bir sürede ısıtılan fırın içerisine yerleştirilen balon ekmek, fırın kapağı hiç açılmadan on dakika boyunca pişirilir.
On dakika boyunca fırın kapağının açılmama nedenleri; buhar sayesinde ekmeğin daha yumuşak olmasını sağlamak, kabarma etkisiyle yer açılan iç kısımlara hamur kalmasını önlemek ve daha lezzetli bir ekmek elde etmek, gibi nedenlerdir. On dakikadan sonra ise artık ekmeğin yanma ihtimali olduğu için fırın kapağının açılması ve ihtiyaç duyulursa birkaç dakika daha fırında bekletilmesi gerekir. Bu adım da tamamlandığı zaman, balon ekmeğin yapıldığı görülecektir.