Ekmek Çeşitleri

İnsanlar için büyük öneme sahip, vazgeçilmez bir besindir. Türkiye’de ki insanlar özellikle tahıla dayalı bir beslenme şeklini benimsemişlerdir. Bu yüzden ülkemizde ekmek tüketimi fazladır.

Ekmek Nedir?

Çeşitli tahıl türlerinden yapılan hamurun ateşte, tandırda veya tepsilerde pişirilen temel gıdadır. Un, su, tuz ve mayadan oluşan bir hamurdan yapılır. Taze ekmeğin sindirimi bayat ekmeğin sindirimine göre daha zordur.

Ekmeğin Tarihçesi

Ekmeğin tarihi, ilkel dönemlerden günümüze kadar uzanmaktadır. Tahılları yenilebilir, kolay çiğnenebilir hale getirmek için taşlar arasında ezilip, içine su katarak bir kaya üzerinde ateşte pişirilirdi. Mısırlılar için ekmek önemli bir besin kaynağıydı. Ölümlerden sonra, hayatın devam ettiğine inanan Mısırlıların, ölen kişilerin mezarlarına ekmek koyarak, diğer hayatlarında bundan eksik kalmalarını engelledikleri düşünürlerdi. Ayrıca, ekmek yapımında Mısırlılar, zamanla farklı türdeki unları kullanarak, süslü ekmek türleri yapmışlardır. Daha sonra mısırlılardan gören yunanlarda ekmek yapmaya başlamışlardır. Böylelikle bütün dünyaya yayılmıştır.

Ekmek Çeşitleri Nelerdir?

Tam buğday ekmeği; işlenmemiş buğdaydan yapılan ekmeklerdir. Bu ekmekler sağlığımız için daha faydalıdır. Lif yönünden çok zengindir. Sindirim sorunu yaşayanlara tavsiye edilir. İnsanı uzun süre tok tutar.

Ekşi mayalı ekmek; bu ekmeği yapmak uzun zaman almaktadır. Son zamanlarda herkes tarafından merak edilen ekmek çeşididir. İçinde maya ve kültürler bulundurduğu için doğal bir probiyotiktir. Doyurucu bir özelliği vardır. Kan şekerini yükseltmez.

Karışık tahıllı ekmek; buğday unu, arpa, mısır, yulaf gibi tahılların kullanıldığı ekmektir. Bağırsak hareketlerini kolaylaştırır. Kalp sağlığını korur. Gözler içinde yararı vardır.

Kepek ekmeği; özellikle diyet yapanlara tavsiye edilen ekmek türüdür. Kepek ekmeğinde buğdayın nişasta ve kepek kısımları bulunmaktadır. İştahı keser, tok tutmayı sağlar ayrıca kabızlığı önler.

Çavdar ekmeği; hafif aromatik bir tadı vardır. Çavdar öğütülüp un haline getirilerek kullanılır. İçeriğinde fazlaca vitamin, mineral ve antioksidanlar bulundurur.

Mısır ekmeği; çölyak hastalarına tavsiye edilir. Bağırsak ve mideye cok iyi gelir. Lif oranı yüksektir.

Tandır ekmeği; uzun süre bayatlamadan kalabilir. Geleneksel bir lezzettir. Şişkinlik yapmaz, tok tutar.

Karabuğday ekmeği; diğer adı greçkadır. Yüksek besin değeri vardır. Yağ oranı en az olan ekmeklerin başında gelir. Bu yüzden diyetteki kişilere önerilir. Yüksek tansiyonu ve kolesterolü düşürmeye yardımcı olur.

Yulaf ekmeği; bol lifli ve iyi bir protein kaynağıdır. Kolon kanserini önlemede çok etkilidir. Sindirimi kolaylaştırır. Bağırsakları çalıştırır. Kandaki ağır metalleri temizler.

Yufka ekmeği; mayasız hamurdan yapılır. İncecik açılır ve sacın üstünde pişirilir. Uzun süre bayatlamadan saklanır.

Beyaz ekmek; en fazla tüketilen ekmektir. Pek bir faydası yoktur ama tüketim alışkanlığından dolayı çok sevilen ekmek çeşididir.

Ayrıca içine bazı malzemeler eklenmesiyle ekmek çeşitleri artmıştır. Bu ekmek çeşitlerine örnek verecek olursak; zeytinli ekmek, haşhaşlı ekmek, sarımsaklı ekmek, cevizli ekmek, çikolatalı ekmek, çekirdekli ekmek gibi ekmek türleri çıkmıştır.

Klasik Ekmek Tarifi

Malzemeler

  • 500 gram un
  • 350 ml su
  • 20 gram yaş maya
  • 10 gram tuz
  • Klasik ekmek tarifinin hazırlanması

Yaş mayayı bir miktar su ile ezerek üstüne unu eleyerek ilave edin. Üstüne tuzu ve kalan suyu da koyarak iyice yoğurun. Yaklaşık 10 dakika yoğurun. Sonra her tarafı unlanmış kaba alarak mayalanmasını bekleyin. Sıcak bir ortama koyarsanız hamurunuz daha güzel mayalanacaktır.

Mayalanan hamuru dört eşit bezeye bölerek tekrar mayalanmaya koyun. Bezelerin gazını aldıktan sonra uzunlamasına şeklini verin. Üstüne keskin bir bıçak yardımıyla çizik atın.

Tepsi de bir süre mayalandıktan sonra önceden ısıtılmış fırında 180 derecede pişirin. Hamuru fırına vermeden önce fırının içine bir tabakla su koyun. Su koyduğunuzda ekmeğiniz daha parlak ve lezzetli olacaktır.

Pişirme süresini kendi fırınınıza göre ayarlayabilirsiniz. Üstü kızarınca fırından alabilir ve afiyetle yiyebilirsiniz. Yanında peynir, zeytin, tereyağı, bal harika olacaktır.

Yorum Gönderin