Ekmek Mayası Tarihi

Unda bulunan şekeri tüketerek karbondioksit gazının oluşmasını ve hamurun kabarmasını sağlayan mucizevi yardımcı mayadır. Maya ekmeğin en temel unsurudur. Ekmek insanoğlunun en temel gıdalarındandır. Ekmek insanlar için olmazsa olmazı arasına girmiştir. Ekmek insanlığın var olduğu zamandan bu yana kadar çeşitlenerek gelmiştir.

Ekmek mayası tarihi kaynaklara göre tarih öncesi dönemde de bilinmekteydi. İlk dönemlerde de ekmek yapımının mayalanma aşamasında hamur doğal ortamda bekletilerek gerek tahıldan gerekse doğal yabani maya yavaş da hamuru mayalandırmaktadır.

Ekmek insanoğlunun ilk doğumdan beri olduğu düşünüldüğü için mayanın da bilindiği düşünülmektedir. Tabii ki eski zamanların mayası genel olarak doğal yabani şeylerden olmaktadır. Mısırlar ekmek yapından ve maya yapımında ileri seviye ye çıkmışlardır. Mısırlılar ekmek yapımından keyif aldığı bilinmektedir.

Yaşamlarının simgesi olarak bilinir. Piramitlerin mayalanma konusunda kullanıldığı da bilinmektedir. Her bölge kendine uygun mayayı ve unu kullanarak ekmek yapmıştır. Bu zamanla ilerletmişlerdir. Mayalar genellikle tarım ürünlerinden yapılmıştır. Bu icatlar insan hayatının en büyük buluşlarından olmuştur.

Eski Zamanlarda Kullanılan Ekmek Mayası Çeşitleri

Ekmek mayası tarihi insanlığın ilk doğuşuyla gelindiği bilinmektedir. Ekmekleri kabartmak için mayayı icat etmişlerdir. Yabani ürünlerden, tarım ürünlerinden yapmayı öğrenmişlerdir. Birçok ta maya çeşitleri de bulunmaktadır.

Eski zamandaki insanların kullanmış olduğu maya çeşitler şunlardır:

  • Kuru üzüm mayası
  • Çiçek mayası
  • Tahıl mayası
  • Ekşi maya

Çiçek Mayası Nasıl Yapılır?

Ekmek mayası tarihi uzun yıllara dayanmaktadır. Maya olmadığı için yabani şeylerden yapmışlardır. Bunlardan biride çiçek mayası olmuştur. Yenilebilir çiçeklerle yapılan yaban mayasında ilk önce çiçekler toplanır ve yıkanır daha sonra bir kavanozun içine konur ve üzerine su eklenir. Daha sonra kavanoz tamamen hava almayacak şekilde kapatılır.

5 gün oda sıcaklığında bekletilir. Bekleme süresi bittikten sonra açılıp kullanılır. Bu yöntemi eski zamanlarda insanlar özellikle çiçek mevsiminde kullanmışlardır. Yapılan bu maya ile ekmeklerini yapmışlardır.

Kuru Üzüm Mayası Nasıl Yapılır?

Ekmek mayası tarihi insanlık için büyük bir buluş olmuştur. Eski zaman da insanlar tarımla ilgilendiği için üzüm de bulunmaktadır. Bu üzümler yaz mevsiminde kurutulur. Bu üzümlerden de maya yapmışlardır.

Kuru üzümleri yıkayıp bir kabın ve bir kavanozun içerisine konur. Üzeri su ile doldurulur ve ağzı kapatılır. 5 gün boyunca oda sıcaklığında bekletilir. Bekleme süresi dolduktan sonra bu su ile hamur yoğrulur. Üzüm şekeri hamuru mayalandırmıştır. Önceki zamanlarda insanların çokça kullandığı mayalardan olmuştur.

Tahıl Mayası Nasıl Yapılır?

Eski zamanlarda tahıl önemli yer tutmaktadır. Tarıma çok önem verildiği için tahıl en önemli madde olmuştur. Ekmek mayası tarihi olarak tahılda maya çeşidi olarak kullanılmıştır. Nohutlar yıkanır kavanozun içerisine nohut, bir miktar un, ılık su ve tuz atılır. Daha sonra kavanoz kapatılır. Nohutlar mutlaka un gibi olması gerekir yani dövülmelidir.

Oda sıcaklığında 12 saat beklenir ve kontrol edilir eğer mayalanma olmamışsa bir miktar daha su ilave edilir ve mayalanması için bekletilir. Mayalanma bittikten sonra da kullanılır. Tahıl mayası eski zamanlar her zaman kolaylıkla yapacağı bir maya olmuştur.

Ekşi Maya Nasıl Yapılır?

Şimdi de olduğu gibi ekşi mayada günümüzde de sıklıkla kullanılmaktadır. Ekmek mayası tarihi olarak ekşi maya da çok kullanılan maya çeşidi olmuştur. Ekşi maya 6 günde hazırlanmaktadır. Un ve sudan yapılmaktadır.

Un ev su karıştırılır. Bekletilir daha sonra beslenmesi önemlidir. Bir miktarı atılır ve beslenme devam edilir. Böyle devam edilir. 6 günün sonun da ise mayalanmış olur. Bu mayada kolay yapılacak eski zamanlardaki insanların yapmış olduğu maya türüdür.

Yorum Gönderin