Etli ekmek denildiğinde akla ilk Konya gelmektedir. Konya ile bir bütün haline gelen etli etmek, yöre halkının çok fazla tükettiği bir besindir. Konya’nın etli ekmeği, sadece Konya’da değil birçok yerde vazgeçilmez bir tat olmuştur. Tadına doyamayacağınız etli ekmek, Konya’ya özgü olsa da namı Konya sınırlarını çoktan aşmıştır.
Konya etli ekmek tarihi, oldukça eski zamanlara dayanmaktadır. Etli ekmek, dünyanın birçok yerinde yapılmaktadır. Ancak Konya etli ekmeğin belli kriterleri vardır. Ve bu kriterler dışından olan etli ekmekler, Konya etli ekmeğinin dışında yer alırlar. Konya etli ekmeğini başka şekillerde yapan yerler de vardır. Bu yerler, orijinalliğin dışına çıkmışlardır.
Konya Etli Ekmeğin Tarihi Oldukça Eskidir
Konya etli ekmeğinin ilk ne zaman yapıldığı kesin olarak bilinmemektedir. Ancak 800-900 yılları arasında etli ekmeğin yemek kültüründe yer almaya başladığı tahmin edilmektedir. Konya’da ise ilk defa eski olan kebapçılar çarşısında yapılmıştır. Bu çarsı günümüzde ayakta değildir. Ancak etli ekmeğin efsanesi o günlerden beri süregelmiştir.
İlk zamanlarda etli ekmek için ayrı bir restoranlar yoktu. Normal restoranlarda yemeklerin yanında verilmek için etli ekmek üretilmekteydi. Daha sonra etli ekmeğe olan düşkünlük artınca bu alanda ayrı bir hizmet verilmeye başlandı. Böylece Konya’da sayısız etli ekmek restoranı açılmıştır. Bu ilgi, Konya şehrinin sınırlarını da aşarak önce Türkiye sonra da tüm dünyaya yayılmıştır.
1940 Yılında Etli Ekmek Özelleşti
Etli ekmeğin Konya’da özelleşmesi, 1940 yılını bulmuştur. Etli ekmeğe olan yoğun talep, bu alanda özelleşme yapılmasına neden olmuştur. Girişimciler bu talebe karşılık vermek için etli ekmek lokantaları açmaya başlamışlardır. Kebapçılar çarşısında başlayan etli ekmek sevdası geleneği, böylece devam ettirilmeye çalışılmıştır.
Konya’da etli ekmeğinizin içini kendiniz hazırlayarak fırında etli ekmek yaptırabilirsiniz. Etli ekmeğe tat veren en önemli şeylerden biri fırında pişmesidir. Özellikle de odun ateşinde pişen etli ekmeğin tadı bir başka olur. Konya’ya giden herkes etli ekmek yemeden dönmemeli.
Etli Ekmek Sivas’ın Değil Konya’nındır
Son zamanların en fazla tartışılan konularından biri, etli ekmeğin nereye ait olduğudur. Sivas, bu ekmeğin aslında kendi yörelerine ait olduğunu savunur. Bunun üzerine Konyalılar ile Sivaslılar arasında etli ekmek davası başlamıştır. Sivas’ta yapılan pidenin etli ekmek olduğu görüşünde olanlar vardır. Ancak yapılan açıklamalar bu tartışmalara son noktayı koymuştur. Sivas’ta yapılan pidenin etli ekmek olmadığı açıklanmıştır.
Yapılan ekmeğin Sivas’a özgü bir lezzet olduğu söylenmektedir. Ancak etli ekmeğin has memleketi Konya’dır. Ülkemizin neresine giderseniz gidin, etli ekmeğin hangi şehre ait olduğunu sorduğunuzda size Konya cevabını vereceklerdir. Etli ekmeğin Konya’ya özgü bir lezzet olduğu herkes tarafından kabul edilmiş bir gerçektir. Bu nedenle yapılan tartışmalar, etli ekmeğin Konya’ya ait olduğu gerçeğini değiştirememiştir.
Konya Etli Ekmeği Hangi Malzemeler Kullanılarak Yapılır?
Konya etli ekmeği yapmak için gerekli olan malzemeler sınırlıdır. Bu malzemeleri kullanarak yapılan ekmekler, etli ekmek olarak kabul edilir.
Konya etli ekmeği için şu malzemeler kullanılır:
- Koyun eti
- Soğan
- Domates
- Biber
Kullanılarak hazırlanan etli ekmek, kendine has bir tadı ortaya çıkarır.
Konya Etli Ekmek Tüketimi
Konya’da bir düğüne, açılışa ya da sünnete gittiğiniz zaman size sunulan en temel ikramlardan biri etli ekmektir. Konyalılar etli ekmeği daha çok özel günlerinde kullanırlar. Bu durum sonucunda da etli ekmek, geleneksel bir kültür haline gelmiştir. Hemen her özel günde etli ekmek mutlaka sofralarda bulunmaktadır. Etli ekmek, Konyalılar için vazgeçilmezdir.