Her evin temel ihtiyaçlarından biri olan ekmek, evde yapıldığında daha da sağlıklı olmaktadır. Mayasız ekmeği kolaylıkla herkes evinde 40 dakika içerisinde yapılmaktadır. Evde maya olmasa bile bu ekmeğin yapılmayacağı anlamına gelmemektedir. Maya olmadan evde pişirmek mümkündür.
Mayasız ekmek tarifi kolay kısa sürede yapılacak bir ekmek türüdür. Yapılan bu mayasız ekmek uzun süre saklanabileceği ve aynı zamanda tazeliğini koruduğu da bilinmektedir. Kıvamlı ve lezzetli bir ekmek olduğu için evler de çokça yapılan bir ekmek türüdür. İster küçük, ister büyük olarak yapılması mümkündür. Kendini koruma süresi 3-5 gün arasında değişmektedir.
Mayasız Ekmek Tarifinin Malzemeleri
Mayasız ekmek tarifi herkesin kolaylıkla yapacağı bir ekmek türüdür. Evde kolaylıkla yapılabilecek ve malzemeleri de basit olan ekmektir. Malzemelerin ölçüsünde değişiklik yapılabilir.
Mayasız ekmeğin malzemeleri:
- 1 çay bardağı su
- 1 çay bardağı süt
- 1 tutam tuz
- Az miktarda tatlı kaşığından biraz fazla sıvı yağ
- Kabartma tozu paket olarak ya da tatlı kaşığı
- 2,5 -3 su bardağı un
- Susam ve çörek otu
Mayasız Ekmek Tarifinin Yapılışı
Mayasız ekmek tarifi malzemeleri hazırlandıktan sonra yapılma aşamasına geçilmektedir. Yoğurma kabına 2,5 su bardağı un konulmalıdır, üzerine su, süt, sıvı yağ, kabartma tozu ve tuz ilave edilir. Daha sonra hamur yavaş, yavaş yoğrulur.
Kalan yarım su bardağı un ilave edilir ve hamur toparlanır. Ele hafif yapışmayan kıvamda bir hamur elde edilir. Hamur çok uzun süre yoğrulmamaya dikkat edilmelidir. Malzemelerin karıştırılıp, toparlanması yeterli olacaktır. Hazır olan mayasız ekmek hamuru yağlanmış ve unlanmış olan, 18 cm çapında yuvarlak bir kalıba veya uygun olan büyüklükte bir başka bir kaba aktarılmalıdır.
Spatula yardımı ile çok fazla bastırılmadan mayasız ekmek hamuru kalıba dökülmelidir. Mayasız ekmek hamurunun üzerine susam, çörek otu serpilmeli ve önceden ısınmış 180 derecelik fırında yaklaşık 35 dakika pişirilmelidir. Fırından çıkarılan ekmeğin üzeri hafif nemli bir bez ile kapatılmalıdır. Dinlendikten sonra mayasız ekmeğin tadına bakılabilir.
Mayasız Ekmek Tarifinde Püf Noktaları Neler
Mayasız ekmek tarifi kolay yapılabilecek bir ekmek tarifi olsa da püf noktaları önemlidir. Püf noktalara uyarak güzel yapılmış bir mayasız ekmek yapmak mümkündür.
Mayasız ekmek tarifinde püf noktaları şöyledir:
- Ekmek hamuru sert tutulmamalıdır, bu sebeple unu kontrollü şekilde ilave edilmelidir.
- Ele hafif yapışacak kıvamda, yumuşak bir hamur olmalıdır. Bu kıvam yakalandığında un ilavesi bırakılmalıdır.
- Mayasız ekmek hamuru uzun süre yoğrulmamalıdır. Malzemelerin karıştırılıp, toparlanması yeterli olacaktır.
- Pişirecek kalıp önceden yağlanıp, unlanmalı piştikten sonra mayasız ekmek çıkarılırken kolaylık sağlanacaktır. Yağlı kağıtta kullanılabilir.
- Ekmek tepside de pişirilebilir ancak yumuşak bir hamur olduğu için yayılabilir. Daha düzgün şekil için kalıp kullanılması daha uygundur.
- Fırınların pişirme dereceleri farklı olduğu için bu sebeple pişirme aşamasında sürekli bakılarak pişirme yapılmalıdır.
Diğer Mayasız Ekmek Çeşitleri
Mayasız ekmek tarifi sadece bu tarifle mevcut değildir. Bu tarif sade bir tariftir. Diğer tarifler de kolaylık yapılabilecek ve güzel tariflerdir.
Diğer ekmek çeşitleri şöyledir:
- Glutensiz mayasız ekmek tarifi; sadece glutensiz un kullanılarak aynı malzemelerle yapılmaktadır.
- Zeytinli mayasız ekmek tarifi; aynı malzemeler kullanılarak sadece içerisine zeytin konularak yapılmaktadır.
- Patatesli mayasız ekmek tarifi; yine aynı malzemeler kullanılarak içerisine patates katılarak yapılmaktadır.
- Çavdarlı ve siyez unlu mayasız ekmek tarifi; Aynı malzemeler kullanılarak ununu değiştirilerek çavdarlı veya siyez unlu ekmek kolaylıkla yapılmaktadır.
Mayasız Ekmeğin Faydaları
Mayasız ekmek tarifi mayalı ekmeğe göre daha faydalıdır. Hazımsızlık ve şişkinlik yapmamaktadır. Mayalı ekmek birçok hastalıkta tüketilmemektedir. Mayalı ekmeği tüketemeyen mayasız ekmeği tüketmektedir.