“Ekmek yapımının, ekmeğin serüvenini anlama noktasında çok önemli olduğunu söyleyebiliriz. Büyük bir emek sonucu elde edilen ekmek, özel bir yapım sürecinden geçmekte ve bu süreç sonrasında mutfakların çok özel tatlarından biri ortaya çıkmaktadır.
Ekmeğin yapımı konusunda üç temel aşama bulunmakta olup bu aşamalar, ekmeğin oluşabilmesi noktasında oldukça önemlidir. Yoğurma, mayalama ve pişirme aşamaları, soframızdaki ekmeğin şekillenmesi ve özünü bulması adına gerekli adımlardır.
Yoğurma evresi, ekmeğin yapımında ilk aşama olarak bilinmektedir. Var olan unun hamura çevrilmesi, yoğurma ile oluşmaktadır. Un, su, tuz ve maya bir kıvama gelene kadar yoğrulmakta ve bu aşama ile un, ekmeğin en önemli bileşenlerinden birine dönüşmektedir. Bu aşamada kullanılan unun niteliği değişiklik gösterebilmekte olup esmer un vb. un çeşitleri ile ekmek yapımı gerçekleştirilmektedir. Kullanılan unun niteliğine göre ekmeğin adlandırması da değişiklik gösterebilir.
Yoğurma kısmında günümüz teknolojisinden faydalanılarak makineler kullanılmakta ve yoğurma, el ile değil de makineler aracılığıyla yapılmaktadır. Fakat köylerde el ile yoğurmaların devam ettiğini belirtmek gerekir. Elde yoğurma, aslında ekmeğin lezzetini arttıran faktörlerden bir tanesidir ve köy ekmekleri, elde yoğurmanın çok özel bir şekilde gerçekleştirilmesi ile yapılır.
Yoğurma sonrasındaki adım, mayalama olarak bilinmektedir. Mayalama aşamasında, hamurun esnek bir hal alması sağlanır. Bu nedenle ekmek yapımı noktasında mayalama işlemlerinin çok önemli olduğunu ve özel bir çalışma sonrasında bu işlemin gerçekleştirildiğini belirtmek gerekmektedir.
Mayalama sonrasında ekmeğe şekil verilir ve ne şekilde bir ekmek yapılmak isteniyorsa ona uygun bir çalışma gerçekleştirilir. Şekil verilen ekmekler, genellikle 230-270 derecede pişirilir. Pişirme aşaması da çok önemlidir çünkü bu aşamada gerekli bekleme süresinin tamamlanmaması, ekmeklerin az pişmesine neden olabilir. Bu nedenle ekmek pişirme sürelerinin, özellikle fırınlarda en çok dikkat edilen hususlardan biri olduğunu belirtmek gerekmektedir.
Buğdaydan başlayan ve sonra ekmek olarak şekillenen ve mutfakların en önemli lezzetlerinden bir tanesi olan ekmeğin tarihçesi, temelde yukarıda anlatıldığı gibidir. Ekmeğin özel ve ayrıcalıklı bir konuma sahip olduğu Türk mutfağı, ekmekle temellenen pek çok tarife de ev sahipliği yapmaktadır.”