Üzeri Şekilli Ekmek Yapımı

Ekmek yapımı, son zamanlarda karantina süreçlerinin artması ve insanların doğal beslenmeye ihtiyaç duymaları nedeniyle daha yaygın bir hale gelmiştir. Genel olarak üzeri şekilli ekmek yapımı dahi kolay olmakla beraber, gereken ekmek malzemelerinin doğru olarak alınması ve doğru oranda kullanılması da gerekir.

Bu bağlamda, konu hakkında; üzerinde şekiller olan ekmeklerin nasıl yapılacağı, ne kadar sürede yapılabileceği, ekmek yapımında hangi gıdaların tercih edilmesi gerektiği, konuları öğrenilmelidir.

Üzeri Şekilli Ekmek Yapımı İçin Neler Gerekir?

Her gıdanın yapım aşamasında bazı besinlere ve bu gıdaları hazır hale getirmede kullanılan araçlara ihtiyaç duyulur. Buradan, üzerinde şekil olan ekmek yapımı için de gerekenlerin söz konusu olduğu sonucuna varılacaktır.

Bu gerekenler ise şu şekildedir:

  • Tam buğday unu (Mısır unu veya farklı gıdalardan yapılan unlar genel olarak ortak damak tadına hitap etmez. Bu nedenle, ekmek tarifleri daima tam buğday unu esas alınarak hazırlanır.)
  • Damak tadına uygunluğun esas alınacağı şekilde çörek otu
  • Tuz ve şeker
  • Yeteri kadar su
  • Hamur mayası (Kuru maya ve yaş maya olacak şekilde iki tür maya vardır. Yaş maya poğaça ve buna benzer pastane ürünlerinde kullanılırken, kuru maya ise ekmek çeşitlerinde kullanılır.
  • Hamur yoğurmak için yeterli büyüklükte bir leğen

Pişirme aşamasında kullanılacak olan ve iki yüz derece sıcaklık ayarına sahip fırın

Gibi gerekenler, üzerine şekil oluşturulmak istenen ekmekler hazırlanmadan önce temin edilmelidir.

Üzeri Şekilli Ekmek Yapımı Nasıldır?

Üzerinde şekiller olan ekmekler yapılmadan önce, belirtilen malzemeler kullanılarak hamur hazırlanmalıdır. Hamur aşamasında; iki kilogram un için yarım yemek kaşığı şeker, bir buçuk kaşık tuz ve kulak memesi kıvamına uygun bir hamur için gereken su kullanılır.

Ayrıca, yoğurma esnasında eklenen maya ile şekerin temas ederek hamuru mayalamasına yardımcı olunur. Yoğurma sonrasında yarım saat güneş ortamında dinlendirilen hamur, ekmek şekli verilecek bir alana ve un üzerine gelecek şekilde yerleştirilir.

Ekmek kalıbı şekli verilen hamur üzerine, bıçak kullanılarak şekil oluşturulması gerekir. boydan tek çizgi veya iki çizgi, sıra sıra ve küçük olacak şekilde altı tane çizgi veya zikzak halde yapılan kesikler sonucunda; pişme esnasında kabaran hamur ile üzeri şekilli ekmek elde edilmiş olacaktır.

Üzeri Şekilli Ekmek Yapımı Ne Kadar Sürecektir?

Ekmek yapımının en çok zaman alan kısmı, hamurun oluşturulması kısmıdır. Hamurun malzemelerinin hazırlanması, yoğurulması ve dinlendirilmesi gerekir. Belirtilen işlemler için yaklaşık olarak bir saat zaman harcanması gerekir. Daha sonra, hamur üzerine şekillerin yapılması lazımdır.

Burada harcanan süre ise; kaç tane ekmeğe şekil yapılmak istendiği, ekmeklerin büyüklüğü gibi unsurlarla doğru orantı sonucunda belirlenir ve ortalama olarak on beş dakikadır. Pişirme aşamasında da on beş dakika zaman harcanır ve tüm ekmek, ortalama olarak bir buçuk saat içerisinde pişirilerek hazır hale getirilir.

Üzeri Şekilli Ekmek Yapımı Püf Noktaları

Üzerinde şekil olan ekmekler, bazı püf noktaların uygulanmasıyla daha estetik bir görünüm elde edecektir. İlk olarak, pişirmek için kullanılacak olan fırının ısıtılmış olması gerekir. Bu sayede hamur mayası hemen kendisini gösterecek ve içi tam pişmiş ekmek elde edilecektir.

Ayrıca, şekil yapmak için kullanılan araçların mutlaka bıçak gibi keskin bir yüzeye sahip olmaları gerekir. Hamur üzerinde oluşan baskıya dayalı kuvvetler, hamur içerisindeki maya nedeniyle kabarma sonucunda bozulacaktır.

Ancak kesik oluşturularak yapılan şekiller; kabarma alanlarının ayrılması, hamurun ayrı yüzeylerde pişmesi nedeniyle şeklin daha belirgin olmasına neden olacaktır.

Yorum Gönderin